Naarden is een rijke museum- en monumentenstad. Er zijn drie boeiende musea te vinden.

Het Nederlands Vestingmuseum. Op Bastion Turfpoort zijn de onderaardse kazematten van het Vestingmuseum te vinden waar de geschiedenis van vestingbouw in Nederland en van de vesting Naarden te bekijken en beleven is.
Elke zondag neemt om 13.00 uur een gids of kanonnier je mee terug in de tijd voor een gratis rondleiding (toegang museum niet gratis) door en over het museum. Zoals bij zijn/haar werk hoort, is de afsluiting daverend!
Elke eerste en derde zondag van de maand komt de hele kanonniersploeg de kazerne uit en vuurt tussen 14.00 en 16.00 uur meermalen de kanonnen af! "Wissen, zetten, stuk gereed........ VUUR!" en wie weet mag je helpen...........
Met de museumboot kan in de weekeinden vanaf april een rondvaart gemaakt worden in de vestinggracht. Door de week kan dat op afspraak.
Het Comeniusmuseum Het Comenius Museum is gewijd aan het leven en het werk van de beroemde Tsjechische geleerde Jan Amos Comenius (1592-1670) die in Naarden is begraven. Het museum en de laatste rustplaats van Comenius bevinden zich in een voormalige klooster in de vesting van Naarden.

Het museum biedt met de vaste expositie "Vivat Comenius" een overzicht van zijn leven. In de bibliotheek zijn werken van en over Comenius ondergebracht.
Het mausoleum waarin Comenius begraven ligt, is tevens een rijksmonument.Geheel in de geest van Comenius richt het museum zich op educatie van leerlingen en studenten.WEEGSCHAALMUSEUM


In het dagelijks leven staan wij niet stil bij de herkomst van de kilo of de meter. Wat is ijken precies en wat heeft Napoleon hier mee te maken? Hoe komt het dat een kilo overal op de wereld hetzelfde is? Is op de maan een kilo nog een kilo?

In het Weegschaalmuseum vindt u een schat aan leerzame informatie voor alle leeftijden. Met een bezoek aan het museum ontdekt u de ontstaansgeschiedenis van meten en wegen en  wordt u de veelheid aan toepassingen van meten en wegen getoond. In het IJkkantoor kunt u ervaren hoe maten en gewichten vroeger geijkt, gekalibreerd en gejusteerd werden.
U kunt dit  vinden in een historisch pand uit de 14e eeuw (Het Spaanse Huis) in de Turfpoortstraat 27.
Door middel van een zeer gevarieerde collectie van historische weeg- en meetinstrumenten, krijgen de bezoekers inzicht in de geschiedenis van meten en wegen.

Meer informatie: www.weegschaalmuseum.nl